7 Tips om een goed bestand aan te leveren

By
3276
7 Tips om een goed bestand aan te leveren

Wij krijgen vaak bestanden aangeleverd waar wij niks mee kunnen. In deze blog geef ik jullie 7 tips om een goed bestand aan te leveren. Ook leg ik jullie allemaal uitgebreid uit waarom wij met sommige bestanden niks kunnen en hoe het allemaal precies in zijn werk gaat. Ik zou zeggen… lees verder en je hebt hier nooit meer problemen mee! (onderaan deze pagina ook in het kort samengevat)

1)  MAAK METEEN EEN GOED BESTAND MET DE JUISTE INSTELLINGEN

Om te zorgen dat jouw ontwerp zonder problemen kan worden geprint, is het belangrijk dat het ontwerp of de afbeelding die je wilt aanleveren het juiste formaat/afmeting heeft. Wij werken zelf 1 op 10. Dit doen wij zodat alle bestanden niet te veel ruimte innemen. Ook is dit handig omdat we zo ook met hele grote bestanden makkelijk kunnen werken. Als wij uiteindelijk gaan produceren, zetten wij alles bij de printers of snijmachines pas weer 1 op 1. Heb jij vragen over het formaat of wil jij dat wij dit nog voor je aanpassen dan is dit natuurlijk ook geen probleem. Wel is het dan van belang dat je het uiteindelijke ontwerp nog even goed controleert.

2) LAAT JE BESTANDEN ALTIJD CONTROLEREN, VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Ben je er nou niet helemaal zeker van of je het bestand goed hebt opgemaakt of niet, meld het dan aan ons. Wij zullen dit dan goed voor je controleren een aanpassen als dit nodig is. Wij sturen nooit zomaar een ontwerp door naar de productie, als we dit niet nog na een laatste aanpassing aan jullie hebben laten zien. Zorg dus altijd dat je dit laatste ontwerp nog goed controleert. Zo voorkom je een hoop ellende. 

Als je een ontwerp aanlevert doen wij hier niks meer mee, tenzij je dit vraagt. Zorg dus dat je alles goed hebt opgemaakt volgens deze 7 stappen dan moet alles goed komen!

3) VOOR PRINT/DRUKWERK MINIMAAL 300 DPI AAN HOUDEN

Om goede kwaliteit te kunnen produceren is het voor ons belangrijk dat het aan te leveren design of afbeelding de juiste kwaliteit heeft. Wij noemen dit ook wel “resolutie”. De resolutie van een afbeelding of ontwerp wordt bepaald door de DPI (wat staat voor Dots per Inch en dit zijn de aantal punten per inch). Voor onze producten raden wij een resolutie aan van 300 DPI voor het beste resultaat bij het drukken. Natuurlijk kan het voorkomen dat dit niet lukt, maar geen nood, wij zullen hier altijd een oplossing voor zoeken.

4) STEL ALTIJD CMWK IN, GEEN RGB

Bijna al onze producten worden geprint in Full Color.  Dit noemen wij CMYK. Dit staat voor Cyaan, magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Dit zijn de kleuren/inkten die gebruikt worden voor het produceren van Full Color printwerk. Hoe hoger de inkt waarden van de 4 kleuren des te donkerder het resultaat zal worden. Als je niet helemaal zeker bent van de kleuren, kunnen wij altijd eerst een paar proefjes maken en die laten controleren om zo het beste uit jullie design te halen.

5) ZORG DAT JE DE JUISTE PROGRAMMA’S HEBT OM EEN GOED BESTAND OP TE KUNNEN MAKEN, EN AAN TE KUNNEN LEVEREN

De programma’s Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma’s voor de opmaak van drukwerk. Wij werken zelf met Coreldraw, dit is ook een geschikt programma.

“Ik heb geen toegang tot deze programma’s. Wat nu?” Geen enkel probleem, er zijn nog vele andere programma’s om een drukklaar bestand te maken.  Het belangrijkste is dat je jouw bestand aanlevert als een print klaar document in het liefst een .pdf ; Let op, Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel printen.

6) ZET JE TEKST OM IN CONTOUREN

Om een tekst geschikt te maken voor het printen, is het van belang dat alle tekst goed gelezen kan worden door onze software en machines. Teksten worden altijd geschreven met een gekozen lettertype. Wanneer dat door onze software niet herkend wordt kan dit een compleet ander “uiterlijk” krijgen, verschuiven of verspringen en dat voorkomen wij graag! Hiervoor adviseren wij om de teksten om te zetten naar lettercontouren. Lettercountouren is omgezette tekst naar objecten/lijnen ook wel vectoren genoemd. Dit voorkomt dat tekst verspringt of veranderd qua lettertype.

Als je niet weet hoe je dit moet doen, adviseren wij om de tekst los aan te leveren in een word document. Wij zullen dan deze tekst overnemen en zelf omzetten. Hierbij is het wel van belang dat jullie het definitieve ontwerp goed controleren.

7) ZORG VOOR 5 MM AFLOOP

Om het print of snijwerk tot een mooi resultaat te laten komen is er 5 mm afloop (ook wel bleed genoemd) nodig. 

Waar is dit precies voor nodig? 

Printen gebeurt op grote vellen die wij snijden tot het juiste formaat. Om te weten waar wij moeten snijden zijn er snijtekens nodig in je document zodat wij duidelijk zien wat het afgewerkte formaat is. Snijtekens staan op elke hoek zowel horizontaal als verticaal. Als je de snijtekens zou verbinden zie je het afgewerkte formaat na het snijden. Als je niet zo goed weet hoe je dit op moet maken, kunnen wij dit uiteraard ook voor je doen. Zorg dan wel weer dat je het definitieve ontwerp die wij jullie nog toesturen voor de productie, nog even goed controleert. 

 

Ik hoop dat jullie wat aan al deze informatie hebben gehad en ik hoop dat het veel misverstanden oplost. Zorg dus dat je een goed bestand hebt opgemaakt en controleer alles goed voordat je het door stuurt. 

Hoe willen wij het ontwerp nou aangeleverd krijgen?

Hier nog even kort samengevat:

  • Een PDF bestand opgemaakt op 1:10. 
  • Minimaal 300 DPI
  • CMWK kleuren 
  • Letters omzetten in contouren
  • 5mm afloop (bleed)
  • Controleer je ontwerp en laat controleren

Download hieronder de PDF waarin ook alles in het kort uitgelegd word.

Neem nu contact met ons op om je bestanden aan te leveren! Je weet nu in ieder geval zeker dat je dit op de juiste manier doet. 😉